BICA APARTMENT

Lisboa, 2016

 

An apartment in a centenary building, in a historic neighborhood of Lisbon. The renovation sought to give comfort to the apartment, transforming it into a modern two-bedroom unit. Part of the work is now invisible, for it consisted in the structural consolidation of the wooden beams in the most fragile areas through the reinforcement with lightweight steel beams, and also in the introduction of thermal and acoustic insulation in the weak points: floors, ceilings and windows; the thick external walls already have a good performance.

The partitioning suffered minor adjustments, in order to eliminate redundant circulation zones, thus increasing the useful floor area in each space. Some of the original partitioning was replaced and the separation between a former interior bedroom and the main bedroom was reduced, creating an open communication between them. All the doors, cabinets and much of the furniture were designed specifically for this project. All the lighting was also carefully planned for this specific case.

 

APARTAMENTO BICA

Lisboa, 2016

 

Um apartamento num prédio centenário, num bairro histórico de Lisboa. A intervenção procurou introduzir modernidade ao apartamento, tornando-o num T2 confortável. Parte do trabalho feito é neste momento invisível e passou por fazer uma consolidação estrutural das vigas de madeira nas zonas mais débeis através do emparelhamento de perfis de aço leve, e também por introduzir isolamento térmico e acústico nos pontos fracos: pavimentos, tectos e janelas; as espessas paredes exteriores já têm um bom comportamento.

A compartimentação sofreu ajustes muito pontuais, de modo a eliminar zonas de circulação redundantes, aumentando assim as zonas úteis de estadia de cada espaço. Foi reposta alguma da compartimentação original e reduzida a separação de um antigo quarto interior que agora comunica abertamente com o quarto principal. Todas as portas, armários e boa parte do mobiliário foram desenhados especificamente para este projecto. Também toda a iluminação foi cuidadosamente planeada para este caso específico.