FONTE DE ANGEÃO SCHOOL

Vagos, 2014

 

The school setting allows a close relationship with nature, located in the countryside, the new primary school + kindergarten is surrounded by beautiful adult trees.

The proposal explores the relations between inside and outside through two systems that will define the spatial organization of the school: in the classrooms, an atmosphere of concentration is sought, so the large windows open to gaps, like private courtyards, providing controlled natural light and diagonal views to the surroundings. In the common zones the opposite happens: direct and frontal views, large perspective fields in all directions as well as plenty of natural light in the corridors.

There is no separation between structure, architecture and building services. The structure is at once architecture and its material is the actual finish. Pipes and cable trays are not hidden and most of ventilation and cooling is done through semi-passive systems.

 

CENTRO ESCOLAR DE FONTE DE ANGEÃO

Vagos, 2014

 

O local de implantação da escola proporciona uma relação próxima com a natureza. Situada num meio rural, a nova escola básica com jardim de infância encontra-se rodeada de belas árvores adultas.

A proposta explora a relação interior com as vistas exteriores através de dois sistemas que vão ditar a organização espacial da escola: nas salas de aula procura-se a concentração dos alunos - deste modo as largas janelas são abertas para reentrâncias, como pátios privados, garantindo controlada luz solar e vistas diagonais para a envolvente. Nos espaços comuns acontece o oposto, vistas directas e frontais para o exterior, largos campos perspécticos em todas as direcções bem como abundante iluminação natural em todos os amplos corredores da escola.

Não há separação entre estrutura, arquitectura e instalações técnicas. A estrutura é simultaneamente arquitectura e a sua matéria é o próprio acabamento final. Os tubos e caminhos de cabos não são escondidos e a maioria da ventilação e arrefecimento faz-se através de sistemas semi-passivos.

 

 

Open Competition, 1st prize
Receipt of 2012/2014's Vale da Gândara Brick Architecture Prize
Published in Space, P3, Jornal Arquitectos, designboom, among others