HOUSE ON A WAREHOUSE

Torres Novas, 2012

 

The brief was to build a three-bedroom house on top of a warehouse built in the 80's, where part of the roof was made with a flat slab and a small balcony, precisely with that idea of later building the house.

Given the constraints of the existing warehouse, the house shape turns out to be automatically set: a box that rests on the existing structure. The rooms are placed to the east, the toilets to the west, as well as the kitchen, looking to a centennial olive tree. The existing balcony will be maintained and duplicated as an overhang. The living room is placed south where its southeast corner is diagonally cut in a way that the balcony could enlarge and offer an outdoor area protected from the sun and rain, overlooking the valley.

 

CASA SOBRE ARMAZÉM

Torres Novas, 2012

 

O programa consistia em construir uma casa com três quartos em cima de um armazém, construído nos anos 80, onde parte da cobertura ficou com uma laje e uma pequena varanda, justamente com essa ideia de mais tarde construir a habitação.

Tendo em conta as condicionantes resultantes do armazém existente, a forma da casa acaba por estar automaticamente definida à partida: uma caixa que assenta na estrutura existente. Os quartos são colocados a nascente, as casas-de-banho viram-se a poente, bem como a cozinha que olha para uma oliveira centenária e uns choupos de grandes dimensões. A varanda existente será mantida e duplicada como pala. No lado sul fica a sala cuja esquina sul/nascente é cortada na diagonal, de modo a que a varanda possa alargar e oferecer uma área de estar exterior protegida do sol e da chuva, com vista sobre o vale que se prolonga no horizonte.

 

 

Selected for the Habitar Portugal 2012-2014 exhibition
Highlighted in the Ordem dos Arquitectos program "Boas Práticas"
Published in Dezeen, designboom, designrulz, Homify, Domus, among others